Nattojapan

Natto is letterlijk supervoeding voor mij! Krachtvoer van de bovenste plank! Het is heerlijk om te eten en gemakkelijk in gebruik. Natto bevat zéér veel voedingsstoffen die gemakkelijk opneembaar zijn. Het bevat zelfs voedingsstoffen die je niet kan terugvinden in andere voeding! Iedereen wordt hier ongetwijfeld beter van. Een must voor elke sporter!

Ikzelf heb het leren eten toen ik voor 10 weken in Japan was. In begin is het een beetje vreemd. Het ziet er raar uit en heeft een apparte geur. Maar nu vind ik het één van de lekkerste dingen die ik eet. Je kan natto misschien het best vergelijken met straffe kaas. De natto die je in Japan kan eten is hier bij ons in de winkels niet te vinden. Er is 1 natuurvoedingsfabrikant in België die het maakt, maar hun natto komt nog niet in de buurt van de natto zoals het in Japan smaakt. Ik heb hemel en aarde verzet om goede natto hier te krijgen ... en ik heb 'm gevonden :-) ... biologische natto van Japan ... heerlijk!

'Natto is een traditioneel Japans voedsel voor meer dan duizend jaar. Natto zijn sojabonen die door Bacillus subtilus natto zijn gefermenteerd. Natto bezit een typische geur van ammoniak, dat wordt veroorzaakt door de afbraak van minozuren door Bacillus subtilis natto. Tijdens de fermentatie worden er kleverige polymeren (polyglutamine zuur) gevormd die aan natto het typisch kleverige aspect geven. Wegens deze geur en uitzicht is natto niet zo populair, behalve in Japan. Tijdens de fermentatie van natto worden tevens enzymen, vitaminen en aminozuren gevormd. Natto zou de volgende gezondheidsvoordelen bezitten: preventie van hartaanvallen, kanker, osteoporose en intestinale besmettingen. De Bacillus bacteriën van Natto produceren ook een enzym dat bloedklonters kan oplossen.'

Natto is een ideale proteïnebron, zeker in combinatie met volle rijst. De eiwitten van de sojaboon zijn door het fermentatieproces omgezet naar aminozuren zodat deze door ons zeer gemakkelijk op te nemen zijn (net als miso trouwens)! Ideaal om snel te herstellen! Ik merk dat ik er stevige en gladde nagels van krijg, zachtere huid, nog betere stoelgang, ... Ik voel me er super bij en voel me sterker! Natto bevat ook vitamine K2 (voor sterke botten en schone bloedvaten) en co-enzyme Q10 (houd je jong) ... deze 2 voedingsstoffen zijn zéér moeilijk te vinden in andere voeding. Natto doet calcium in je bloed op de juiste plaatsen in je lichaam neerslaan en gaat aderverkalking tegen.

Uit magazine Bliss (mei) het volgende:
Natto, Bloedklonter Buster
"Verschillende supplementen zoals Kurkuma, Ginkgo Biloba, Co-enzym Q10 en L-Alfa-Liponzuur kunnen het ontstaan van 'beta-amyloïde' plaque (aderverkalking) remmen. Nieuw onderzoek laat zien dat het Nattokinase-NSK-SD enzym in staat is om reeds gevormde plaque af te breken. Nattokinase, iets nieuws? Voor ons uit het westen misschien wel, want nattokinase is een enzym dat gezuiverd wordt uit 'natto'. Natto is vooral bekend als traditioneel Japans gerecht. Al meer dan 2000 jaar wordt natto gebruikt als huismiddeltje voor hart- en vaatziekten, vermoeidheid en beriberi. Dr. Sumi, onderzoeker aan de Kurashiki Universiteit en beter bekend als dokter Natto,
ontdekte in 1980 dat het kleverige deel van natto, gewoonlijk 'draden' genoemd, sterke bloedklonter-oplossende activiteiten vertoonden. Hij noemde dit enzym nattokinase.

Zeg niet soja, tegen Natto, uitgesproken 'Nah-toe'. Het is wel soja, maar eigenlijk totaal iets anders. Natto, een bruine, slijmerige substantie van gefermenteerde sojabonen waar een ammoniak-lucht vanaf komt, wordt traditioneel geserveerd op een 'bedje van rijst'. Het Japanse ontbijt ontstaat uit de fermentatie van gekookte sojabonen en is voor de meeste Westerse mensen iets waar je hoogstens aan kunt wennen. Alhoewel dit gerecht niet meer is dan een culinaire curiositeit is het misschien wel de sleutel tot de gezondheid van de bloedvaten. Natto bezit naast nattokinase nog 18 waardevolle aminozuren. In vergelijking met klassieke sojabonen is natto rijker aan calorieën, proteïnen en vezels. Je treft er dubbel zoveel calcium en vitamine E aan en ook nog veel kalium, vitamine B en K2. Dat natto - laten we zeggen - niet bepaald universeel wordt gewaardeerd, heeft voedingswetenschappers in staat gesteld bevolkingsonderzoek in Japan te doen, waarmee wordt aangetoond dat liefhebbers van natto minder hart - en bloedvaatziekten en botbreuken hebben. In Japan zelf is natto het derde populairste gerecht. Mooi is in elk geval dat de Japanner de hoogste gemiddelde levensverwachting in de wereld kent en dat kan vooral aan natto in het voedingspatroon worden toegeschreven. Dat maakt natto zo interessant om 'plaque' af te breken."


Hieronder een tekstje van een Japanse vrouw die in Nederland is komen wonen. (www.trouw.nl)

’Natto (gefermenteerde sojabonen) ziet er eng uit en het stinkt een beetje’

Als kind was ik heel kieskeurig, wat voor mijn moeder nogal vervelend was. We waren thuis met 11 kinderen, dus ze had al genoeg aan haar hoofd. Natto at ik wel altijd graag, gefermenteerde sojabonen. Ik kom uit een dorpje uit het noord-oosten van Japan, daar wordt het veel gegeten als ontbijt. Het ziet er een beetje eng uit en het stinkt behoorlijk; mijn Nederlandse man vindt het niet lekker. Onze dochters wel, maar die zijn het van kinds af aan gewend. Ook heerlijk vind ik tororoimo, yamwortel. Die eet je geraspt met sojasaus als ontbijt met wat rijst erbij. Mijn man noemt het snotwortel.

Omdat ze zo lang houdbaar zijn had mijn moeder vaak umeboshi in huis, gepekelde pruimen. Verstopt in een bolletje rijst (onigiri) kreeg ik die dan mee naar school als lunch. Of ik kreeg een lunchbox met rijst mee en dan zo’n rode pruim in het midden, net als de Japanse vlag. Er ging trouwens van alles in die bolletjes rijst, ook vaak gezouten, gegrilde zalm. De visboer kwam in die tijd als een soort pizzakoerier langs de deur, op een brommer met achterop een doos vol verse vis, diezelfde ochtend gevangen.

Ik ben de enige van mijn familie die naar het buitenland verhuisd is. Toen ik net in Nederland kwam, kon ik niet eens koken, ik heb het moeten leren uit een kookboek. Wel eentje in het Japans trouwens. Japanse ingrediënten vind ik allemaal bij Meidi-Ya, de Japanse winkel in de Beethovenstraat, alleen kook ik bijna nooit Japans. Ik ben meer van de mensen die graag eten dan die graag koken. En ik woon alweer zo lang in Nederland dat ik gewoon ontbijt met een boterham met kaas.”

Yumi Akita (58), huisvrouw uit Amsterdam

PS: In Japan zijn ze er zelfs zo gek van dat ze een bad nemen in Natto :-)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VOORTAAN ZEER GOEDE NATTO TE VERKRIJGEN (made in Belgium)!!

Waar?
1- www.food-affairs.be
2- Bioshop Turnhout (http://www.bioshop-turnhout.be/)

iProtect
Ridley
CompresSport
innerme
Team Bikes
Oce Bio
Pure Water
WHC
Functional training
Footsteps
Newton running
Newton running